Webinar

Nasjonalt senter for fjellandbruk gjennomførte høsten 2023 og våren 2024 totalt seks webinarer rettet mot fjellbonden.

Foto; J.M.Agjeld

Temaene har vært:

-        Juss i utmarka

-        Beitedyr i utmarka og hund som skader småfe

-        Lønnsomme løsninger for bygging av mindre løsdriftsfjøs

-        Presisjonslandbruk – aktuelt for fjellbonden?

-        Grovfôrproduksjon i fjellstrøk

-        God utnyttelse av utmarksbeite

 

Tilbakemeldingene fra deltagerne har vært svært gode! Temaene har truffet, og det har vært lærerikt for de som har deltatt. Webinarene har vært lagt opp slik at alle gir praktiske råd for hvordan man bedre kan drive produksjon og forvaltning av ressurser i fjellet.

Nasjonalt senter for fjellandbruk har klart å få inn faglig dyktige foredragsholdere, noe som har gjort at informasjonen har vært veldig bra, og utbyttet av deltagelsen har vært stor.

 Selv om man ikke hadde mulighet til å være med på arrangementene, har man en mulighet til å se alle webinarene i opptak her

Juss i utmarka

Hva sier jussen egentlig om beitebruk og gjerder i utmarka? Hvilke forhold gjør det vanskeligere eller enklere å ha beitedyr i utmarka? Og hvor omfattende er problemet med hunder som skader småfe? 11. desember 2023 arrangerte Nasjonalt senter for fjellandbruk webinarer som fokuserer på utmarka.

Jo mer utmarka blir tatt i bruk til ulike formål, jo større blir potensialet for konflikter. Dette er et relevant tema for mange bønder, både i og utenfor fjellområdene.

Olav Røssaak, advokat og fagsjef for eiendoms- og forvaltningsrett i Norges Bondelag, orienterte om beitejuss og gjerdejuss i utmarka. Det ble gitt informasjon om gjeldende lover og regler, samt hva som er ‘på gang’ når det gjelder juss i utmarka.

Beitedyr i utmarka og hund som skader småfe

I Norge er det tradisjon for å sende husdyr på beite i utmarka, men presset på utmarksarealene har økt gjennom hyttebygging, kraftproduksjon, større rovviltbestand, kommersialisering av jakt og andre fritidsaktiviteter. Dette har gjort forvaltningen av beiteområdene mer komplisert og mange konflikter har oppstått. 14. desember 2023 arrangerte Nasjonalt senter for fjellandbruk et webinar om dette.

Prosjektet "FUTGRAZE - Mot ei framtid for utmarksbeitet", ledet av NIBIO, har undersøkt «beste praksis» og gode måter å forvalte, styre og drifte beiteområder. Forsker i landbruksøkonomi og driftsledelse ved NIBIO, Ola Flaten, deltok i prosjektet og fortalte om hvilke forhold som gjør det vanskeligere eller enklere å ha beitedyr i utmarka.

Norsk Sau og Geit (NSG) startet en kartlegging av hundeskader i 2020 med en omfattende spørreundersøkelse. Dette ga en helt ny innsikt i omfanget, og man har nå mer kunnskap om hvor og hvordan dette foregår. Så hvilke funn har man gjort så langt, og hva bør egentlig småfeeiere gjøre når sauer og geiter skades eller drepes av hunder? Per Fossheim, beite- og utmarksrådgiver i NSG, orienterte om temaet.

Lønnsomme løsninger for bygging av mindre løsdriftsfjøs

Den 1.november 2023 arrangerte Nasjonalt senter for fjellandbruk webinar med fokus på bygging av mindre løsdriftsfjøs. Det ble tatt utgangspunkt i kunnskap fra “Prosjekt Innlandsfjøset”, hvor det er utviklet en metode for systematisk omlegging til løsdriftsfjøs som ivaretar lønnsomhet, arbeidsmiljø og dyrevelferd. .

Omlegging til løsdrift er et viktig tema for mange fjellbønder, og Nasjonalt senter for fjellandbruk ønsker med dette webinaret å gi informasjon som kan hjelpe bønder som skal, eller vurderer om de skal, gå inn i en prosess for å bygge løsdriftsfjøs.

“Prosjekt Innlandsfjøset” er et prosjekt som ble kjørt i gang for å finne lønnsomme fjøsløsninger – spesielt for de som skal bygge mindre løsdriftfjøs enn 30 båsplasser. Her har man utviklet en metode som gjør at en for eksempel mer systematisk kan dele opp prosjektet i mindre deler. Les mer om metoden på hjemmesiden til prosjektet: https://innlandsfjoset.com/

Foredragsholdere var Lars Erik Ruud, prosjektleder og førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet og Tom-Arild Fredriksen, kunderådgiver landbruk, Innovasjon Norge

Presisjonslandbruk

Hva er egentlig presisjonslandbruk, er det relevant for fjellbonden, og er det penger å spare? Den 6. mars 2024 arrangerte Nasjonalt senter for fjellandbruk webinaret “Presisjonslandbruk - aktuelt for fjellbonden?”.

Fjellandbruket preges i stor grad av kaldt klima med kort vekstsesong og lange vintre, ofte små jordlapper, lange avstander mellom jordene og bratte arealer. Det sies at presisjonslandbruk er smart, og at gjort riktig så er det bra for agronomien, økonomien og miljøet. Men hva er det egentlig, og er det relevant også for fjellbonden?

Vi hadde med oss Jogeir Agjeld, fagansvarlig for maskinteknikk og presisjonslandbruk i Norsk Landbruksrådgiving, som gav oss en innføring i temaet.

Grovfôrproduksjon

Tirsdag 19. mars arrangerte Nasjonalt senter for fjellandbruk webinaret “Grovfôrproduksjon i fjellstrøk”, hvor vi så nærmere på hvordan du som fjellbonde kan forbedre grovfôravlingen på din gård.

Med oss på laget denne kvelden hadde vi de kunnskapsrike rådgiverne Rune Granås og Torhild Svisdal Mjøen fra NLR. Det kan potensielt være en del å hente på å gjøre ting litt annerledes, og Rune pratet blant annet om valg av sorter, gjødsling, omløpstid på enga, og høstetidspunkt.

Torhild orienterte fra et prosjekt hun er involvert i, hvor de ser på hvorvidt endringer i klimaet kan påvirke måten det drives med grasproduksjon i fjellbygdene. Hvilke muligheter og/eller utfordringer kan oppstå? Torhild presenterte foreløpige resultater fra grasforsøksfelt i ulike fjellbygder.

Utmarksbeite

Onsdag 11. april arrangerte Nasjonalt senter for fjellandbruk webinaret “God utnyttelse av utmarksbeite”, hvor fokuset var på blant annet vurdering av beitekvalitet og slepptid.

I Norge har vi store arealer med utmarksbeite av god kvalitet, og det er rikelige ressurser for mer husdyr i utmarka i de fleste fylkene.
Yngve Rekdal, seniorrådgiver i NIBIO, brenner for bedre utnyttelse av disse beiteressursene. I dette webinaret snakket han om hvordan utmarksbeite kan drives med godt resultat, med fokus på blant annet vurdering av beitekvalitet og slepptid.