Lokalmat fra fjellet

Det er mye god mat og godt drikke som produseres i de norske fjellbygdene! Produkter som har ordene «fjell» eller «seter» i seg gir gode assosiasjoner og det er ikke uten grunn. De som bor i fjellbygdene, har for eksempel alltid visst at melk og kjøtt produsert på fjellbeiter om sommeren har andre egenskaper og kvaliteter enn ellers i året og at de beste produktene lages om sommeren.


Fjellbygdene har store utmarksressurser og melk og kjøtt er opplagte produkter basert på det lokale naturgrunnlaget. Ull og skinn fra husdyrene er også produkter som på nytt er i fokus. Fjellbygdene har også mange andre produkter å tilby. Det produseres både innlandsfisk og fiskeprodukter, grønnsaker, poteter, bær og urter og øl krydret med ville vekster eller lokale humlesorter for å nevne noe.  

Den norske forbrukeren er opptatt av å kjøpe norskprodusert mat, og med lokalmat får man også spesialprodukter av høy kvalitet fra sin fjellbygd eller fjellregion, fra en bonde man gjerne kjenner. Norsk lokalmat er av god kvalitet, og gjør seg ikke bare bemerket her hjemme. Ost fra små ysterier i hele landet oppnår heder og medaljer i internasjonale konkurranser.

Utviklinga av stadig flere lokalmatprodukter styrker mangfoldet av norske matvarer. Det er også ei viktig tilleggsnæring til den tradisjonelle gårdsdrifta for mange fjellbønder i hele landet, og kan gi gode inntektsmuligheter for bonden. Gode og forutsigbare rammevilkår for den tradisjonelle produksjonen av mat er avgjørende for at bønder kan starte opp med lokalmatproduksjon.

Bønder som starter med nisjeprodukter, gjør det som regel med utgangspunkt i den drifta som allerede er på gården. De som produserer lokal ost, gjør det med basis i melkeproduksjon. TINE har plikt til å ta imot melk fra bøndene, uansett hvordan markedssituasjonen er, og det er en trygghet å vite at melkebilen kommer innom hver tredje dag. De fleste lokalmatprodusenter leverer volumprodukter i tillegg til lokalmatproduksjonen og kan på den måten selv regulere produksjonen etter hva markedet etterspør.

En framtidig økning i lokalmatproduksjonen er avhengig av at markedsordningene består og at de politiske virkemidlene blir brukt til å opprettholde et variert landbruk i fjellregionen og resten av landet.

Det stilles en del krav til deg som driver med produksjon, distribusjon og servering av mat og drikke. Mattilsynet har utarbeidet en veileder for dette

Mat og drikke | Mattilsynet


Fjellnettverket jobber med mat fra fjellregionen, og har de siste årene hatt et prosjekt gående; «Mat og opplevelser».  Prosjektet legger vekt på utviklinga av fjellområdene som en konkurransekraftig mat- og reiselivsregion, der innovasjon og aktivt samspill mellom mat- og reiselivsnæringen genererer økt salg og lønnsomhet for begge næringer. Prosjektet kan du lese mer om her;

Om prosjektet Mat og opplevingar - Fjellnettverket


I tillegg er det flere som jobber med å tilrettelegge for økt produksjon, distribusjon, salg og synlighet av lokale matspesieliteter fra fjellregionen. Her kan det være mye nyttig informasjon å finne.

REKO-ringen (rekonorge.no)
Forside - Stiftelsen (stiftelsennorskmat.no)
HANEN næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i NorgeUtforsk - HANEN.no
Bondens marked - smakfull kvalitetsmat!
Annen landbruksbasert næring | Innovasjon Norge
10 gode råd for deg som vil starte mat- eller reiselivsbedrift | Innovasjon Norge

Kurs
Kurs | (xn--mathndverk-45a.no)
Skaleringsprogram for lokalmatbedrifter | Innovasjon Norge
10 gode råd for deg som vil starte mat- eller reiselivsbedrift | Innovasjon Norge

Rapporter
Matnasjonen Norge (regjeringen.no)