Fjellandbruket…

– en bærebjelke i fjellregionen

Foto; Lakter

Fjellkommunene utgjør rundt en fjerdedel av arealet i Norge, og de er fordelt på mange fylker. Det er store variasjoner i næringsstrukturen til de forskjellige fjellkommunene, men for mange av dem er landbruket av stor betydning, sammenlignet med nasjonale tall.


De fleste fjellkommunene har lav befolkningstetthet, og mindre enn 5 prosent av landets befolkning er bosatt i disse kommunene. Det lave befolkningstallet til tross – rundt en femtedel av alle aktive gårdsbruk i landet hører hjemme i fjellområdene. Og fordi befolkningstettheten er så lav, og fordi landbruket har stått sterkt med mange gårder, blir landbruket relativt sett viktigere her enn i de fleste andre norske bygder. Landbruket utgjør en viktig bærebjelke for fjellområdene – uten et livskraftig fjellandbruk faller en sentral del av næringsgrunnlaget, og dermed også bosettingsgrunnlaget, bort.


Matsikkerhet er naturlig nok det viktigste fellesgodet som landbruket bidrar med, og fjellandbruket er viktig for den totale matproduksjonen i landet. Matproduksjonen i fjellregionen gir allerede et betydelig bidrag til nasjonal matsikkerhet, og fjellandbruket kan bidra enda mer fremover gitt at det stimuleres til dette. Dette er enda mer aktuelt i en tid hvor ufred og klimaendringer skaper global usikkerhet og sult, og det hviler et ansvar på oss som nasjon til å utnytte det potensialet vi har for å øke produksjonen av matvarer basert på lokale og nasjonale ressurser. I en slik sammenheng bør vi stoppe og helst reversere nedleggelse av gårdsbruk på bygdene.

Fjellandbruket produserer også andre viktige fellesgoder for samfunnet utover matsikkerhet, bosetting og sysselsetting. Kulturlandskapet som man møter i fjellområdene er formet av utmarksbeiting og setring, og det huser et stort og unikt biologisk mangfold. Beitedyr som sau, geit, storfe og hest sørger for å opprettholde dette kulturlandskapet, og dermed også de livsviktige leveområdene for tilhørende kulturlandskapsarter.  

Den beitepåvirkede, åpne naturen i fjellområdene oppleves som estetisk, og et vakkert naturlandskap er svært viktig for reiselivet. Fjellandbrukets rolle i forhold til reiselivet er ikke begrenset til å være ‘landskapsfrisør’. Fjellbonden er også en sentral aktør som grunneier i hytteområder og som leverandør av lokale tjenester og produkter (mat, drikke, håndverksprodukter, etc.), samt lokal kunnskap og kultur. Gjort riktig, kan naturbasert reiseliv føre til lokal verdiskaping, bærekraftig utvikling og gode opplevelser for alle. 

Uten et aktivt fjellandbruk vil de nevnte fellesgodene i større eller mindre grad falle bort. Å si at fjellandbruket er en bærebjelke i fjellregionen, er ingen overdrivelse.   

Det er lagd flere informasjonsfilmer om fjellandbruket.
Fjellandbrukskommunene Oppdal, Rennebu, Holtålen, Røros og Os har et samarbeid for å nå ut med informasjon om fjellandbruket, og særlig beitedyras betydning for kulturlandskapet og det biologiske mangfoldet. I den forbindelse, har de fått laget fem informasjonsfilmer om ulike temaer. Disse ligger nå tilgjengelig for alle