Foto: Kari Bysveen

Fjellandbruket og jordhelse

Begrepet jordhelse omfavner jordas fysiske, kjemiske og biologiske egenskaper og handler om jorda sin evne til å opprettholde produktivitet, biologisk mangfold og økosystemtjenester å land. «Jordhelse er jordas evne til å fungere som et levende system, som bidrar til å opprettholde plante- og dyreproduksjon, opprettholde eller forbedre vann- og luftkvalitet, og fremme plante- og dyrehelse. Frisk jord inneholder et mangfold av jordorganismer som bidrar til god plantehelse, danner gunstig samarbeid med planterøtter, resirkulerer næringsstoffer, og gir god jordstruktur med positive ringvirkninger for jordas evne til å holde på vann og næring; og der samlet effekt er gode forhold for planteproduksjon.» (Oversatt fra FAO, 2015) NIBIO POP 10(34)2024.

Tradisjonelt har vi gjerne vurdert jordas egenskaper etter fysisk sammensetting, det vil si partikkelstørrelse og mengde organisk innhold, og kjemisk sammensetting, lager av plantenæringsstoffer. Ettherhvert har det også blitt mer fokus på jordorganismene/jordlivet, og samspillet mellom de ulike bestanddelene i jorda: mineralsk materiale, organisk materiale, biota/jordliv luft og vann.

Ideelt bør jorda forstyrres minst mulig, og ha mest mulig grønt og levende plantedekke størst mulig del av året. I fjellandbruket er det mye eng og beite, noe som reduserer omfanget av bar jord. Samtidig har det etterhvert blitt mye tungt utstyr i jordbruket, og risikoen for jordpakking er stor også i fjellandbruket.

Hvordan er jordhelsa på min gård?

For å undersøke mer om jordhelsa på egen gård er spaden et viktig redskap. Du må grave i jorda og blir kjent med jorda på din gård. Før du starter jordarbeiding om våren må du sjekke om jorda er lagelig. Du må spa i jorda, og se, kjenne og lukte.

NORSØK har utarbeidet “Jordlappen”. Dette er et verktøy med to indikatorer for å vurdere jordkvalitet og jordhelse.

Jordpakking

Når vi kjører på jorda kan jordpakking oppstå. Risikoen er størst når jorda er våt, og hvis det er lite organisk materiale i jorda.

Pakka jord gir økt jordfasthet, redusert luftvolum og nedsatt dreneringsevne. På eng er det ofte 30 % mindre avling der det er kjørt med tungt utstyr, ettersom det kan gi skade både på plantedekke og jordstruktur.

Lær mer om jordhelse og jordpakking i Nasjonalt senter for fjellandbruks sitt webinar om jordhelse:

Jordhelse og karbonfangst

Det er store karbonlager bundet i arealene våre. Hvordan vi bruker arealene påvirker hvor mye karbon som bindes i arealene. 

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har å i 2017-2022 hatt et eget forskningsprosjekt på karbonlagring i eng og beite.

Grønt Fagsenter Buskerud jobber med prosjektet «Jordhelse og karbonfangst» som er et forskningsprosjekt hvor fokus er jordhelse, moldinnhold, jordliv, CO₂-fangst og kretsløpsøkonomi. Karbonlagring i landbruksjord anses som et svært viktig klimatiltak både nasjonalt og internasjonalt.

Prosjektets hovedmålsetting er å øke det organiske innholdet og livet i matjorda.

Jordhelse og karbonfangst – Grønt FagsenterBuskerud