Landbruksutdanning

Norge og verden trenger flere som velger naturbruksutdanning!

Norge og verden trenger flere som velger naturbruksutdanning. Vi trenger både de som ønsker en praktisk yrkesutdanning for å jobbe som fjellbønder, avløsere eller ansatt i landbruket, og de som ønsker høyere utdanning for å bli framtidens veterinærer, økonomirådgivere, forskere eller andre ting.

Det finnes mange videregåendeskoler som tilbyr utdanningsprogrammet naturbruk i Norge, men kun en av dem ligger i fjellregionen. Dette er Storsteigen videregående skole på Alvdal. Her kan elevene velge naturbruk og har muligheten til å spesialisere seg innen fjellandbruk. Skolen har også en egen seter som benyttes i undervisning og drift.

Landbruksutdanning er utdanning for framtiden. Ved å velge landbruk kan du studere på spennende utdanningssteder der teori og praksis går hånd i hånd. Kunnskap om det grønne, om miljø, klima og kunnskap om hvordan vi best kan utnytte ressursene våre trengs overalt. En naturbruksutdannelse gir mange arbeidsmuligheter og er et godt grunnlag for videre studier.

Videregående skole
Utdanningsprogram naturbruk i videregående skole er en god start både for praktikere og for den som ønsker å gå videre til høyere landbruksutdanning eller å kombinere landbruk med annet yrke. Utdanningsprogrammet gir mulighet for studiekompetanse. Mange av skolene tilbyr også realfagsfordyping for de som ønske spesiell studiekompetanse. Elever som har fullført yrkesutdanning, har rett til å ta studiekompetanse etterpå.

Naturbruksutdanning gir deg, i tillegg til kompetanse i verdens viktigste yrke og muligheten til å studere videre, en annen hverdag enn den du er vant til fra ungdomsskolen. Praktisk læring og oppgaver i fjøs, skog og åker er en stor del av undervisninga. Mange av skolene har også internat du kan bo på slik at du ikke trenger å bekymre deg for reiseveien.

Ønsker man å lære om fjellandbruk og det å drive allsidig landbruk i fjellregionen, er Storsteigen videregående skole på Alvdal et godt alternativ.

For mer informasjon, se;
Videregående - Landbruksutdanning.no – veier til utdanning og arbeid

 

Høgskole og universitet
Høgskoler og universitet tilbyr utdanninger innen primærnæringsfag som er viktige for å sikre at framtidas landbruk har ei god forvaltning, gode rådgivere, veterinærer, lærere og forskere.

Utfordringer knyttet til klimaendringer og press på matforsyningen i verden tilsier at det er behov for forskning og kompetanseutvikling for framtidas norske landbruk. Norsk landbruk trenger godt kvalifiserte forskere, rådgivere, lærere mm. Landbruksnæringen kan tilby mange interessante stillinger som forutsetter høyere utdanning, f.eks. innen plantevitenskap, skogfag, husdyrvitenskap, økonomi, teknologi og matfag.

For mer informasjon, se;
Høgskole og universitet - Landbruksutdanning.no – veier til utdanning og arbeid

 

Fagskole
En fagskole tilbyr korte og yrkesrettede utdanninger som bygger på videregående opplæring. Utdanningene passer både for selvstendig næringsdrivende og ansatte i primærproduksjon, rådgiving og mange andre steder i landbruket. Noen av dagens fagskoletilbud gir spesialisering innenfor driftsledelse og produksjon, andre fokuserer på entreprenørskap og næringer som kan drives i kombinasjon med landbruk og gartnernæring.

For mer informasjon, se;
Fagskole - Landbruksutdanning.no – veier til utdanning og arbeid

 

Voksenagronom
Mange som går inn i landbruket i voksen alder ønsker en grunnleggende yrkesutdanning som agronom eller gartner. De fleste som ønsker landbruksutdanning som voksne har videregående utdanning fra før (annen yrkesutdanning eller studiekompetanse) og er da voksne uten rett. Den som ikke har videregående utdanning fra før har rett til videregående utdanning.

Tilbud tilrettelagt for voksne
Flere naturbruksskoler/kompetansesenter tilbyr utdanning spesielt tilrettelagt for voksne, f.eks. nettundervisning og samlinger. Det er også mulig å bli tatt opp på Vg3 i ordinær klasse, etter realkompetansevurdering.

For mer informasjon, se;
Voksenagronom/voksengartner - Landbruksutdanning.no – veier til utdanning og arbeid